Discuții Generale Ethereum (ETH)

Moderator
Business Club
Veteran
Donator
Team Leader
Înscris
15 Noi 2013
Mesaje
3.183
Cele două lanțuri ethereum, explicate.

Acum mai bine de o lună The DAO, organizația descentralizată bazată pe contracte smart ethereum a fost exploatată de un hacker. Acesta a creat ceea ce singur a numit un ”copil DAO” și a furat aproape o treime din fondurile DAO, pe care le-a mutat către noul DAO
Dezvoltatorii au venit cu soluția bifurcației ferme, o idee care ar fi trebuit să protejeze fondurile investitorilor și să invalideze tranzacția făcută de hacker. Bifurcația a rezultat însă într-o schizmă care a îpărțit comunitatea celui de-al doilea blockchain public ca mărime.

Separarea comunității nu este doar una psihologică. Grație desingului sistemelor de blockchian public, este și una tehnică, cu viziuni opuse care se manifestă în două blockchianuri foarte reale, sau versiuni ale istoricului de tranzacție pentru proiect.

Începând cu weekendul acesta, sunt două grupuri care lucrează la două versiuni ale proiectului ethereum. Dacă bitcoinul arăta felul în care un grup distributiv de utilizatori poate să creeze și să administreze o monedă, ethereum căuta să permită unui grup distributiv de utilizatori să creeze și să administreze un magazin de aplicații descentralizat și necenzurat.

Cu toate acestea, acum avem două versiuni ușor diferite ale platformei disponibile pnetru utilizatori – ethereum, varianta oficială a blockchainului administrată de dezvoltatorii originali și ethereum clasic, un blockchain alternativ menținut de o echipă cu totul nouă.

Ambele oferă aceleași platforme de tehnologie și, conform dezvoltatorilor, au căzut de acord asupra unui program formal pentru ce urmează de acum înainte. Mica diferență a creat însă două piețe, cu o valoare combinată de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Cum s-a ajuns în situația asta?
Să începem cu The DAO.

De la început cel mai important proiect ethereum, The DAO, organizația distributivă autonomă, a strâns 150 de milioane de dolari în ehter la începutul anului, în timpul unui crowdsale public. Vânzarea a fost organizată online și oricine avea ether putea să participe. Ideea, în teorie, era simplă. Investitorii puteau să trimită bani către The DAO și să primească jetoane de vot, iar apoi cei care investeau (și votau) puteau decide în mod democratic cum va împărți The DAO fondurile.

Chiar înainte să înceapă primele sesiuni de votare, The DAO a fost atacat și compromis. Pentru unii din comunitatea academică, problemele de început erau evidente și deja începuseră dezbateri despre cât de serioase sunt aceste probleme.

Toate acestea s-au oprit însă când un individ, sau un grup de indivizi, s-au folosit de o acțiune disponibilă în cod pentru a retrage fonduri către alt DAO pe care îl controlau. Pentru platforma ethereum, acțiunea era validă în sensul că putea să se execute conform termenilor din contract.

Comunitatea ethereum a trecut în cele din urmă la vot, iar majoritatea participanților au căzut de acord că vor o schimbare în codul ethereum pentru a putea să returneze banii furați investitorilor.

Apariția ethereum clasic
O minoritate nu a fost de acord cu această alegere, și a trecut la acțiune.

Majoritatea a pus problema că blockchainurile pot și ar trebui să fie alterate dacă suficienți oameni cad de acord asupra acestui fapt. Alți dezvoltatori au spus că, pentru a oferi o istorie solidă, blockchainul trebuie să fie rezistent la cenzură și fără posibilitata să fie modificat.

Așadar, în loc să fac ă schimbarea atunci când ethereum a creat un nou blockchain, minoritatea a continuat să mineze vechea versiune de blockchain. Efectiv, ethereum classic este o versiune paralelă de blockchain în care fondurile nu au fost niciodată returnate proprietarilor de ether care și-au pierdut fondurile când s-a închis The DAO. Prin contrast, ethereum este un blockchain care a mutat acele fonduri către o altă adresă.

Această mică dispută a avut însă un impact mai mare.

”Fundația Ethereum a răspuns la problema DAO în cel mai rău mod posibil” se scrie pe site-ul ethereum clasic. ”Credem în versiunea originală a ethereum, un computer uriaș care nu poate să fie închis și care rulează contracte smart ireversibile.”

Organizatorii proiectului au făcut un manifest în care subliniază regulile pe care blockchianurile trebuie să le urmeze, după părerea lor, inclusiv să fie deschis și, cel mai important, imuabil. Odată ce tranzacțiile au loc, în cazul nostru un atac al hackerilor, nu ar trebui să fie reversibile.

”Nu toate blockchainurile sunt făcute să fie egale” mai spun aceștia. Rămânând pe versiunea neschimbată a ethereum, protejează aceste valori.

Cine este implicat în ethereum clasic?
Echipa ethereum clasic are în acest moment patru dezvoltatori, conform organizatorului său, care nu și-a dezvăluit identitatea (se ascunde sub pseudonimul Arvicco). Teoretic însă, oricine li se poate alătura. Exact ca și ethereum, ethereum clasic este susținut de o comunitate open-source.

Mai mulți dezvoltatori și-au arătat interesul pentru a se alătura proiectului ethereum clasic, inclusiv fostul director executiv de la ethereum Charles Hoskinson, care a părăsit echipa în 2014, din cauza unor neînțelegeri.

Important de notat însă, este că blockchainul nu este susținut doar din motive ideologice. Un număr din ce în ce mai mare de mineri ethereum au dedicat putere computațională blockchainului clasic, din câte se pare pentru că văd o valoare în asigurarea tranzacțiilor și câștigarea recompensei de minare asociate.


În acest moment rata de hash
pentru rețea era de 544GH/s, adică aproximativ 13% din puterea de hash a rețelei ethereum, o cifră impresionantă ținând cont că blockchainul există de doar câteva zile.

De ce este profitabil?
Încă se dezbate de ce sunt valoroși etherii clasici. Pe scurt, au valoare pentru că oamenii au încredere în proiect, iar cei interesați pot să investească sau să speculeze pe piață, acum că este listat la schimburi.

Pentru că ethereum clasic este esențialmente o clonă a monedei digitale, deținătorii de ether pot să câștige făcând un cont pe versiunea clasică a blockchainului ethereum și să își copieze balanța.

Pentru că ethereum clasic este o replică a blockchainului original, cu excepția unor schimbări cheie legate de reversia tranzacțiilor The DAO, toată lumea care a avut jetoane pe ethereum la momentul bifurcației are acum aceeași sumă de jetoane pe ethereum clasic. Pentru traderi, aceștia sunt, esențialmente, bani gratuiți.

Dacă la momentul bifurcației aveai 8 etheri pe blockchainul ethereum, după bifurcație ai 16, câte 8 pe fiecare blockchain. E ușor să ne închipuim cât este de tentantă ideea pentru cei care au câteva mii de dolari în ether.

Această situație a cauzat mari probleme pentru schimburi. Chiar dacă nu vor să listeze jetoanele ether clasic, dețin practic, oricum, ceea ce ar putea să se considere fonduri ale clienților, prin simplul fapt că la momentul bifurcației dețineau ether. Schimburile mari au adoptat moneda alternativă ethereum, așadar acum este posibil să tranzacționezi ether pentru ether clasic.

A apărut de asemnea o oportunitate de profit făcând schmb între cele două monede, iar unul dintre fondatorii startupului se întreba dacă nu este o nouă metodă de dublă cheltuire a monezii, problemă pe care blockchainul bitcoin a fost creat să o rezolve.

Cine a fost afectat
Deținătorii de jetoane ethereum pe ambele blockchainuri ar putea să fie afectai de atacuri replay dacă nu își separă corect adresele pentru a le diferenția pe fiecare blockchain.

Pentru că o mare parte din ethereum clasic este același cu vechea rețea, cei mai mulți utilizatori care au o balanță pe unul dintre ele poate să folosească ori unul ori altul, dar acest lucru ar putea să rezulte în greșeli, cum ar fi mutarea neintenționată a fondurilor pe o rețea sau alta.

Poloniex a decis să își ia precauțiile de rigoare pentru utilizatorii în mod automat, iar creatorul Vitalik Buterin a sugerat ca ethereum clasic să își updateze codul pentru a rezolva problema.

Ce legătură are asta cu bitcoinul?
Vorbind despre lecțiile învățate, ceea ce se întâmplă acum cu clasic ne dă o idee mai clară care ar putea să fie folosită în bitcoin.

Dezbaterea din jurul creșterii dimensiunii blockului ar putea să nu pară relevantă pentru separare, dar este.

O problemă asupra cărora dezvoltatorii bitcoin core continuă să se contrazică în această dezbatere este faptul că bifurcația fermă este periculoasă și poate să aibă consecințe neașteptate, cum ar fi împărțirea blockchainului în două blockchainuri diferite.

Mulți din comunitate, de exemplu directorul și co-fondatorul bitpay
Stephen Pair, crede că popularitatea ethereum clasic arată că acestea erau probleme valide.

La dezbatere se adaugă faptul că bifurcația fermă a ethereum a fost catalogată imediat ca un succes de mulți dezvoltatori ethereum și de alții din industria bitcoin.

Această analiză ar putea însă să fie prematură. Într-o întorsătură de situație ciudată, unii dezvoltatori bitcoin par să susțină ethereum clasic tocmai din acest motiv, pentru că vor să demonstreze posibilele riscuri care apar atunci când faci o mutare către un nou blockchain pentru a updata codul fără consens.

Ce înseamnă asta pentru ethereum?
Atenția acordată acum către ethereum clasic ar putea să se stingă în curând, sau nu. Ca exemplu, bitcoin classic, subreddit-ul bitcoin este încă activ chiar dacă nu a înlocuit niciodată bitcoinul așa cum intenționau inginerii.

Ar putea să apară două ethereumuri care continuă să se dezvolte pe căi diferite în viitor.

Deocamdată, unul are aceeași funcționalitate pe care a trebui să o ofere ethereum, și anume contractele smart care ajută la construirea unor versiuni de Twitter necenzurabile și organizațiilor autonome descentralizate. Dar este și mai ieftin și mai ușor de follosit fără un ecosistem de unelte de dezvoltator constuite în jurul său.

Ethereum în sine a avut de asemenea un impact, pentru că unii dintre utilizatori și mineri rămân pe lanțul vechi, scăzând numărul de utilizatori totali și securitatea rețelei.

Acum, că acest lucru s-a întâmpat și există ethereum clasic, comunitatea are multe întrebări. Chiar și așa, nu este încă clar dacă ethereum clasic este un lucru rău pentru tehnologie.

Blockchainul protestatar a dat minorității șansa să construiască propriul sistem, iar unii oameni cred că este un lucru interesant.


 
Veteran
Donator
Înscris
13 Aug 2013
Mesaje
1.421
Pai si pana la urma e cam mult de citit, intrebarea este: Se click-uie in fiecare ora / care este valoarea monezii / se merita sa bagi bani in minarea ei? :) Multumesc anticipat!
 
Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.093
Pai si pana la urma e cam mult de citit, intrebarea este: Se click-uie in fiecare ora / care este valoarea monezii / se merita sa bagi bani in minarea ei? :) Multumesc anticipat!
Este vorba de o discutie generala despre o crypto moneda nu e vorba de un faucet sau ptc unde trebuie sa dai clickuri.
Valoarea monezii ETH o afli din ultimul link din postarea principala sau de aici http://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/ . Acum a ajuns la 12$ pentru 1 ETH . Ethereumul are in permanenta un trend ascedent si niciodata nu a facut ca bitcoinul sa urce foarte tare si apoi sa scada foarte tare . Creste incet dar sigur.
Daca se merita minarea ETH ? normal ca se merita ca dificultatea este mai mica se pot produce mai usor si mai rapid ETH decat bitcoini. Siteurile de minerit nici nu aplica taxa de maintenance la ETH desi tot se speculeaza pe pretul de MHS la minerit care e scump chiar daca ETH e mai ieftin ca BTC.
Foarte multi in lume mineaza ETH si il vand pentru bitcoin.
Minarea de crypto moneda este ca si goana dupa aur , daca nu alergi si tu cu un tarnacop si un lighean mai repejor sa iti gasesti un locsor de scurmat, s-ar putea ca anii sa treaca ,dificultatea sa creasca si sa te trezesti ca nu prea mai gasesti cine stie ce, doar firimituri.
Experienta sau esecurile din alte parti te vor ajuta sa fii mai calculat inainte sa te arunci sau atunci cand dai bani la prima oportunitate de profit aparuta .
Ethereumul il poti obtine din, si poti investi in el astfel :
1. Fauceturi/Siteuri care platesc in asa ceva.
2. Il cumperi direct si il tii la pastrat daca se mai scumpeste ca sa il vinzi .
3. Inchiriezi putere de minare in ETH si te apuci sa produci . Poti sa il pui la pastrat sau sa il vinzi pe dolari sau bitcoin.
4. Investesti in trading ETH ,in cazul de fata vezi siteul https://ethtrade.org/investors dar ca orice investitie exista si risc.
 
Ultima editare:
Membru
Înscris
1 Dec 2014
Mesaje
111
Cum as putea sa imi fac portofel pe ethereum? De exemplu pentru bitcoin am blockchain.info
 
Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.093
Pentru cine nu stie, blockhain.com acum suporta si ETH. Dpmdv e cel mai bun si safe portofel pentru BTC si ETH.
il suporta daca cumperi ETH de acolo si sa il trimiti dar ca sa primesti eth din afara nu vad sa fie posibil deoarece adresa wallet de blockchain e una de bitcoin ..decat daca iti da adresa de ETH in momentul cand cumperi ETH de acolo , ca sa poti primi din afara pe adresa respectiva de ETH.

Nu am folosit inca partea de ETH pe blockchain.info dar nu are logica (sa fie posibil) pentru mine sa primesti ETH din afara pe o adresa de bitcoin decat daca blockchain.info ti-ar genera una de ETH (adica un wallet de ETH in walletul de BTC ).
Cel putin asa era inainte, cand iti faceai wallet pe blockchain primeai doar adrese de bitcoin.
Eu m-am uitat prin cont si nu vad vreo adresa de ETH pentru primit din afara siteului...
 
Membru
Înscris
26 Sep 2010
Mesaje
253
Nu am primit/trimis ETH pana acum, dar ai adresa/wallet dedicat ETH (pe langa cel de BTC).

Daca vrei, ti-o dau si imi trimiti mie de test. :))

Share this address with others, and they can send you ETH directly to your wallet. Your request address will not change. :)
 
Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.093
Nu am primit/trimis ETH pana acum, dar ai adresa/wallet dedicat ETH (pe langa cel de BTC).

Daca vrei, ti-o dau si imi trimiti mie de test. :))

Share this address with others, and they can send you ETH directly to your wallet. Your request address will not change. :)
:eek: nu stiam ca se da si adresa de ETH ,am cautat odata prin wallet si nu am gasit.
Oricum acum nu am timp sa caut ca trebuie sa plec undeva imediat ce imi termin cafeaua :D
Nu am eth de trimis nici daca as vrea :D si nu intru in BTC sa cumpar eth doar pentru asta.
Diseara cand vin o sa ma uit in walletul de blockchain.

Eu ptr ETH imi creasem wallet pe myetherwallet.com cu ceva timp in urma, am scris si un tutorial aici pe clubptc. Acolo poti sa tii mai multe feluri de monezi/tokenuri.
 
Membru
Înscris
26 Sep 2010
Mesaje
253
Eu imi voi baga niste ETH saptamana viitoare. Mi se pare cel mai ok prin Blockhain,
Incarci cu BTC, apoi faci exchange direct pe Blockchain din BTC in ETH. Nu stiu cat de rentabil este, insa e cel mai comod asa.
 
Membru
Înscris
10 Dec 2017
Mesaje
75
Din cate am citit aceasta moneda este de viitor,am investit niste banuti si am facut rost de ETH.Acum as avea niste intrebari :
1.Se mai poate mina cu propriul laptop?
2.Unde as putea sa vad cursul in timp real?
3.Oare o sa ajunga mai mare decat BTC? :d
 
Veteran
Donator
Înscris
9 Apr 2011
Mesaje
3.437
3. Doar daca ai o masina de calatorit in timp si dai o fuga in viitor, vei primi raspunsul la intrebarea asta.
 
Veteran
Donator
Team Spirit
Înscris
10 Apr 2009
Mesaje
2.215
Am gasit urmatoarea stire despre Ethereum:
"În prima lună a anului 2019, Ethereum va experimenta mai multe furci grele, dintre care 3 sunt cele mai semnificative:
*Vinere Hard Vision Classic - 11 ianuarie 2019: toți deținătorii de Ethereum vor primi 3 ETCV pentru fiecare ETH în portofelele lor.
*Ethereum Nowa Fork - 12 ianuarie 2019: fiecare titular ETH primește ETN în raport de 1: 1 gratuit.
*Constantinople Fork - 16 Ianuarie 2019 (sau mai devreme) Constantinople Fornet greu Mainn planificat pentru bloc # 7080000: Furca hardnet de la Constantinople Mainnet este probabil cea mai importantă furculiță deoarece este o componentă importantă a tranziției lui Ethereum de la folosirea unei dovezi a protocolului de lucru la dovada miza."
 
Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.093
Am gasit urmatoarea stire despre Ethereum:
"În prima lună a anului 2019, Ethereum va experimenta mai multe furci grele, dintre care 3 sunt cele mai semnificative:
*Vinere Hard Vision Classic - 11 ianuarie 2019: toți deținătorii de Ethereum vor primi 3 ETCV pentru fiecare ETH în portofelele lor.
*Ethereum Nowa Fork - 12 ianuarie 2019: fiecare titular ETH primește ETN în raport de 1: 1 gratuit.
*Constantinople Fork - 16 Ianuarie 2019 (sau mai devreme) Constantinople Fornet greu Mainn planificat pentru bloc # 7080000: Furca hardnet de la Constantinople Mainnet este probabil cea mai importantă furculiță deoarece este o componentă importantă a tranziției lui Ethereum de la folosirea unei dovezi a protocolului de lucru la dovada miza."
Faucethub a avut sectiunea de ETH in maintenanta cateva zile , se putea primi prin API plati marunte dar nu se putea retrage din cont deloc.
Abia ieri au terminat maintenanta la ETH dar lumea tot intreba si se plangea cat o sa mai dureze. Cineva a spus ieri in chat ca vor fi 3 forkuri dar am crezut ca glumeste. Adica 1 dar 3 ? :))
Oricum ar fi adica poate sa creeze si 10 monezi, din punctul meu de vedere sunt inutile forkurile daca creeaza moneda noua ca tot mama lor (originalul) va ramane number 1 ca pret, indiferent cat de eficiente vor fi clonele. Vor costa vreo 5$ tot asa cum am zis la ghici si de BCH cand urma sa apara.
ETN este simbolul Electroneum-ului. Probabil ii mai pun aia vreo litera la ETH, cum e la BCHabc , ca sa nu se creeze confuzie intre Electroneum si ce deriva din ETH adica nova.
 
Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.093
Ma interesam un pic de Proof of Stake coins si nu pe 1 site ci pe 2 am gasit un paragraf in care se spunea ca cei de la ETH lucreaza ca sa faca ETHul proof of stake adica sa nu se mai poata mina in viitor. Nu am explorat siteul oficial ca nu vreau sa ma pierd in detalii inutile si nici nu am avut timp.

Intrebarea mea este daca cumva erau articole vechi si se referea la vreun fork care s-a intamplat si a dat nastere la un proof of stake altccoin derivat din ETH,,,, SAU daca e vorba de ETH moneda principala sa devina PoS ?

Nu m-ar mira sa fie adevarat ca ar trece la proof of stake , ca in ultimul timp am observat o crestere usoara dar constanta a monezii de la 1 feb 2019 mai exact de la vreo 103$ la inceputul lui februarie 2019, astazi 18 feb 2019 pretul este 131$. Nici bitcoinul nu a crescut cu asa procentaj.
Pe luna februarie BTC a castigat cam 4% iar ETH 27%.
Ceva este cu ETH pentru ca pretul continua sa creasca usor dar sigur.

Ca daca ETH devine P-o-S coin atunci nu numai ca pretul ETH va creste in continuare dar si lumea va vinde placile grafice la second hand cu care au minat si atunci ele vor fi mai ieftine daca piata se umple de placi grafice SH.

@Warfare sau altcineva stie ceva de PoS la ETH sau ce se intampla ? A devenit ETH deja un coin de tip PoS ?
Multumesc.
 
Ultima editare:
Sus