Informatii generale despre domenii web

Siropu

Admin
Ce este un domeniu web?
Un domeniu web (domain name) este o adresa de internet a unui site. De exemplu, pentru site-ul motorului de cautare Google Romania, domeniul este google.ro

Un domeniu web poate avea extensii diferite. Extensia (TLD sau top-level domain) este grupul de doua sau patru litere adaugat la sfarsitul numelui domeniului. Extensia unui domeniu web poate reprezinta tara (.ro - Romania, .fr - France etc), continentul (.eu - Europe, .us - America etc) sau diferite categorii (.com - commercial, .net - network, .org - organization, .biz - bussiness, .info - information etc).

Extensia trebuie aleasa in functie de continutul si publicul pe are il va avea site-ul. Cele mai populare extensii web sunt .com si .net si se potrivesc cam pentru orice fel de site.

Ce trebuie sa stiu despre alegerea unui nume de domeniu web?
Numele domeniului trebuie sa il alegi in functie de continutul pe care il va avea site-ul ce vrei sa il faci. Poti opta pentru un domeniu din 1 - 2 cuvinte cheie din nisa ta (de exemplu, daca site-ul va fi despre masini, numele domeniului sa fie de genul masinitari.ro) sau un nume de brand personal.

De unde pot cumpara domenii web?
Daca vrei sa inregistrezi un domeniu cu extensia .ro iti recomand Mxhost (Accepta plata si prin PayPal).
Daca vrei sa inregistrezi un domeniu cu extensia .com .net .info etc, iti recomand Godaddy (Accepta plata si prin PayPal).

* Pentru a cumpara mai ieftin domenii de pe Godaddy foloseste un cupon de discount. Un cupon bun pe care il recomand este gd50bbpd5 pentru domenii .com si .net la 7.99$ + "private registration" cu doar 3.99$.

ATENTIE: Daca inregistrezi un domeniu international (.com .net .info etc) fara "private registration", datale tale personale (numele, adresa, nr. de telefon si adresa de email) vor fi facute public in "Whois".
 

popescunicolae

Membru Banat
Veteran
Donator
eu folosesc domenii pe siteuri cu continut legal fara private registration... m-ar afect cu ceva daca imi apare numele si adresa (una generala, gen judet....) pe net? :-?
 

Abh

Veteran
Donator
Well, nu stii niciodata peste cine dai, cine vrea sa-ti afle datele reale. E intotdeauna mai bine sa fii sigur. Asta daca nu cumva esti persoana juridica si atunci un whois public ar ajuta lumea sa te contacteze.
 

Siropu

Admin
La cati nebuni sunt pe net nu se stie niciodata. Daca se supara careva pe tine se poate folosi de datele tale online.
 

popescunicolae

Membru Banat
Veteran
Donator
si chiar daca ar fi ceva ilegal precum warez, si as avea private reg, si un brand precum Nintendo ar dori sa de-a de urma mea, caci am postat, ilegal jocurile lor, nu ar putea? eu cred ca nici acest private reg, nu asigura asa o mare transparenta :-?
Providerul de net, are dreptul sa de-a publice, unui asemenea brand detaliile personale?
 

Abh

Veteran
Donator
Nu e vorba ca te-ar da in judecata Nintendo, pentru ca oricum o poate face si daca ai whois ascuns.
E vorba ca poate vine unu maine la tine la usa si-ti rupe picioarele cu o bata de baseball.
 

Abh

Veteran
Donator
Firmele astea sunt obligate sa-ti dea datele daca faci vreo infractiune.
Si pe mine m-a sunat politia, dupa ce a luat numarul de tel de la firma de hosting (ca pe .ro mi-era ascuns whois)
 

Casper

Veteran
Abh a spus:
Firmele astea sunt obligate sa-ti dea datele daca faci vreo infractiune.
Si pe mine m-a sunat politia, dupa ce a luat numarul de tel de la firma de hosting (ca pe .ro mi-era ascuns whois)
si ce s-a intamplat?
 

andreis96

Veteran
Donator
Am si eu 2 intrebari si am zis sa nu mai fac alt topic .

1. Care dintre urmatoarele domenii sunt mai bune ( un exemplu )
paine.ro
SAU
retete-paine.ro

2. Pentru content in romana .ro este mai bun decat .com ?
 

Siropu

Admin
1. Prima optiune ar fi paine.ro iar daca nu e liber pe niciuna din extensiile importante, retetepaine.ro
2. Depinde de ce fel de site vrei sa faci. Daca e un magazin online romanesc sau site-ul unei firme romanesti, e mai potrivit un domeniu .ro

Pentru site-uri personale, generale sau diferite nise, merge si o extensie internationala.
 

adrianze

Donator
un alt domeniu care pare sa fie pe val ar fi .co , un fel de .com mai scurt dar probabil va fi ca .net ca popularitate
 

Siropu

Admin
Pe mine nu ma atrag domeniile .co (Colombia) chiar daca pot fi folosite si global. Pot fi confundate cu .com si asta nu imi place. :)
 

Siropu

Admin
Cu private registration datele tale personale (nume, adresa, email etc) nu sunt facute public in informatiile domeniului (whois).
 

hitman1984

Membru
Am verificata acum si este destul de mult serviciul asta de private, cam 11$ pe an. Sau cel putin asa am vazut eu, nu ma pricep deloc. Imi poate da cineva pasii sa cumpar si eu de pe godaddy un site? Am gasit si un cupon bun, numai ca nu ma pricep cum sa cumpar. Imi apar tot felul de servicii pe acolo.
 

marshall

Membru
La inceputul anului am vazut o stire, cum ca cei care au un domeniu .ro, trebuie sa plateasca o taxa. Ce sa intamplat pana la urma?
 
Sus