[Q]Intermediari in vanzarea de produse/imobile

Veteran
Donator
Team Spirit
Înscris
4 Iun 2012
Mesaje
732
Salut club,
Imi poate spune cineva cum se numeste actul/acordul sau cum s-o numi, prin care o agentie imobiliara, de exemplu, te obliga sa-i platesti comisionul chiar daca vinzi apartamentul fara intermediul lor?

As vrea sa, incerc, sa deschid o firma care sa intermedieze cumparari/vanzari de produse contra-cost ( comision ) . Adica sa zicem ca X persoana vrea sa vanda Y lucru, eu il ajut in schimbul unui procent din suma de vanzare, cum il pot "obliga" sa mi plateasca serviciul ?

Nu prea stiu care-i treaba cu domeniul juridic, deci daca gresesc undeva este din cauza ca nu cunosc :)
 
Membru Banat
Veteran
Înscris
18 Aug 2015
Mesaje
2.782
Dacă intermediază:
  1. Contract de intermediere vânzare/cumpărare/închiriere
  2. Contract de comision.
  3. În unele cazuri poate să existe și Contract de prestări servicii imobiliare.
Și contract de reprezentare prin exclusivitate dacă le dai doar unora. În acest caz, e pe durată determinată. Să zicem 90 zile. Dacă tu nu vinzi în 90 zile se anulează de drept. Și el ca proprietar poate să vândă oricui i-ai prezentat imobilul, dupa anularea acelui contract.

Contractele astea trebuie făcute de un jurist sau avocat bun ptr că ai șanse mari să fii țepuit.
Vine x să-i arăți un imobil, care culege datele și ăla poate lucra pentru altă persoană sau agenție.

--------------
Acum vrei să deschizi agenție, când e criză și bubuie bula? Nu vezi că sunt prețuri ca în 2008? Vezi toate filmele create după cazuri reale după criza din 2008 și verifică ce s-a întâmplat în RO/orașul tău cu piața între 2009 - 2014.

Piața e supra saturată de constructori care vând ei fără agenții. Fiecare apartament de-al lor construit și vândut a generat un al doilea apartament gratis. Și asta se întâmplă de cel puțin 18 ani.

În 2003-2004 un raport de-al Waterprice Cooper. dădea România cu cel mai mare indice de profitabilitate la investiții imobiliare. Peste 400%.
După criză tot Ro a fost lider, dar la scăderi.

Piața o să scadă iar de la 1100-1200 eur/mp la 5-600 eur/mp. Și tot constructorii vor domina. Că își permit.
 
Ultima editare:
Sus