Traseul meu in invatarea trading-ului

Membru
Înscris
20 Ian 2016
Mesaje
349
1. Terminologia

Să înveţi limba engleză în ziua de astăzi este la mintea cocoşului şi nu neapărat doar pentru simpul fapt că o să-ţi fie la îndemână când vizitezi ţări străine. Limba engleză poate fi şi un mijloc prin care poţi asimila cunoştinţe întrucât găsim o sumedenie de ştiri, articole şi altele care nu se regăsesc în limba română. Cei care ştiu o boabă sunt avantajaţi, dar cei care nu, îi sfătuiesc să o cuprindă cu braţele deschise pentru ca ea (lb. engleză) iţi vrea binele. Totuşi, pentru a întelege anumite idei, dintr-o secvenţă a unei analize tehnice de pildă, trebuie să cunoaştem terminologia care este practic limba comună prin care traderii işi transmit ideile.

bear market - această structură este folosită când preţurile bunurilor sunt în declin şi încurajează vânzarea. Acest trend este uşor de semnalat în diagrame (evoluţia pieţei la o anumită monedă). Poate fi pe termen scurt sau lung.
bull market - este opusul unui "bear market", reprezentând, în termeni generali, atunci când preţurile sunt în creştere.
N.B. Aceşti termeni pot fi folosiţi pentru a caracteriza întreaga piaţă sau doar piaţa unor monede. De asemenea, pentru o mai uşoară ilustrare şi întelegere a acestor pieţe, gandiţi-vă la traducerea termenilor (bear = urs, bull = taur) şi modul în care îşi atacă oponenţii. Ursul atacă cu ghearele printr-o azvârlire a acestora spre jos în timp ce taurii îşi folosesc coarnele în sus pentru a împunge oponentul.
day trading - se referă la comercianţii care fac trade-uri multiple în decursul unei zile. De regulă, aceştia nu vor lăsă comenzi deschise pe timpul nopţii şi le vor inchide până la sfârşitul zilei respective.
swing trading - se referă la comercianţii care fac trade ocazional, de regulă de câteva ori pe săptămână. Aceştia nu se bazează pe fluctuaţiile rapide în decursul unei zile ci pe termen puţin mai lung, până la o săptămână. Sunt, de obicei, studenţi sau oameni care au job-uri part time.
investing - un investitor este o persoană ce ţine de o monedă o perioadă îndelungată de timp şi are alţi factori care contribuie la alegerea monedei, precum utilitatea şi potenţialul de dezvoltare pe termen lung ale acesteia. Sunt, în alte cuvinte, cei care merg pe principiul "HODL".
exchange - este platforma unde se fac schimburile. Exemple: Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance etc.
margin -
bid - preţul de cumpărare al unei monede.
ask - preţul de vânzare al unei monede.
spread - reprezintă diferența dintre prețul de vânzare (ask) și prețul de cumpărare (bid) al unui instrument.
order - este practic comanda ta care este alcătuită din cantitatea de monede pe care vrei să o vinzi/cumperi şi preţul per monedă.
rally - este raliul unei monede, respectiv creşterea bruscă şi considerabilă a acesteia.
volume - este un număr de criptomonede care a fost tranzacţionat pe o anumită perioadă de timp, majoritatea traderilor preferând 24h. Volumul poate să arate direcţia şi mişcarea monedei, precum şi predicţia preţului şi cererea acesteia.
volatility - se referă la fluctuaţiile de preţuri. Un day trader, de pildă, se specializează în pieţele în care există volatilitate de mari procentaje întrucât profitul este pe măsură.
pattern - aşa cum se traduce, este un model sau un tipar care tinde să se repete. Analizatorii tehnici ai unei pieţe se uită după astfel de pattern-uri pentru a creiona o posibilă direcţie a pieţei respective.
uptrend -
downtrend -
consolidation -
correction -
sideways -
selloff -
long -
short - pariezi practic împotriva pieţei, pe downtrend. Aşadar, bine de memorat, se pot face bani şi într-un bear market.
time frame - reprezintă un timp definit în care se observă fluctuaţiile unei monede. De exemplu, un time frame de 4h a monedei Bitcoin arată o diagramă cu evoluţia pe parcursul acestui timp ales.
stop loss - ordinul stop loss este de o importanţă deosebită întrucât blochează sau limitează pierderea, în funcţie de nivelurile setate. De asemenea, ajută la gestionarea riscului şi a emoţiilor, deci folosiţi cu încredere.
support - metaforic vorbind, gandiţi-vă că este o podea greu de spart. Aceste "podele" sunt uşor de distins pe diagrame întrucât sunt preţurile sub care greu s-a coborât într-o anumită perioadă de timp. De obicei, acestea sunt un semnal că piaţa se reorientează şi reprezintă un factor bun de decizie pentru efectuarea altor schimburi.
resistance - la fel, metaforic vorbind, este un tavan care, din nou, este greu de spart. În termeni puţin mai academici, este un preţ care semnalează vânzarea bunurilor şi astfel preţul se retrage spre support. Atenţie, când puterea de cumpărare este prea mare care este dată de anumiţi indicatori şi volum, această rezistenţă se sparge şi apare, în mod evident, următoarea.

A 2a lecţie ne va ajuta să ne stăpânim emoţiile şi să manageriem riscul.
 
Ultima editare:
U

Utilizaror 16524

De cand ti-ai inceput cariera de trader si de care trader esti,in cripto sau in forex,ori in ambele?
 
Membru
Înscris
20 Ian 2016
Mesaje
349
Multumesc @RrOoHhYyIiPp pentru observatie. Am corectat!

Mai sunt 5-6 termeni pe care ii definesc diseara. Ce bine era sa scriu in engleza, imi era mult mai simplu! :)
 
Sus