Viticultura - Afacere profitabila?

Donator
Team Spirit
Înscris
7 Iul 2011
Mesaje
243
In ultima vreme am citit mai multe articole despre acest subiect si doresc sa aud niste pareri legate de acest domeniu . Unde este cel mai profitabil (pamantul cel mai bun ) , metode de marketing promovare (daca e vorba de vin). O zi buna in continuare .
 
Veteran
Donator
Înscris
5 Feb 2016
Mesaje
2.093
daca ai citit articole in domeniu atunci probabil stii ca clima influenteaza calitatea vinului iar pamantul si tratamentele+taierile cantitatea de struguri.
Alegi o zona cu hardiness cat mai ridicat si sa fie o zona de deal cu terase gata facute cu fata catre sud sau sud-est sau sud-vest ca sa aiba cat mai mult soare pe cat posibil.
Harta%2Bzonelor%2Bde%2Brezistenta%2Bla%2Bfrig%2Ba%2Bplantelor%2Bin%2BRomania.jpg
http://planteverzi.blogspot.ro/2016/11/harta-zonelor-hardiness-in-romania.html
Cand ma refer la hardiness pentru vie nu ma refer neaparat la cat de frig este in zona respectiva ca sa reziste planta peste iarna (mai toate soiurile rezista la inghet) ci ma refer ca sa ai cat mai multa caldura . Se spune ca un an secetos aduce vinul cel mai bun si pepenii cei mai dulci iar anul ploios sau terenul drept care aduna umezeala combinat cu lipsa de soare aduce fainarea la plante.
Vad ca la avatar ai scris Baia Mare, zona e buna ca e 7a asta iti da avantaj ca nu trebuie sa cumperi pamant in sudul tarii daca nu iti permiti. Dar e mai bine sa intrebi pe cineva din judet care are vie cum se descurca ca si clima.
Pe urma trebuie sa stii ca soiurile de struguri autohtone cum ar fi feteasca sau feteasca regala se recomanda deoarece la seceta strugurii ies foarte dulci rezultand un vin foarte tare, posibil mai putin la cantitate dar mai bun la calitate. Vinul de feteasca regala a luat multe premii la targuri internationale.
Ca soluri nu stiu exact probabil ceva usor nisipos.
Pe urma in fuctie de suprafata trebuie sa ai de unde angaja zilieri la legat ,la sapat ,etc. Daca este langa o comuna atunci ai avantaj ca nu te va costa mult transportul oamenilor pana in mijlocul campului.
Daca ai o suprafata mica si este langa gospodaria ta recomand ca sa plantezi ceva printre randuri sau pe alocuri ca sa mai ai de castigat ceva cum ar fi ardei iuti/kapia sau altceva cu tufa dreapta.. Oricum sa fie o planta verticala ca sa poti sapa printre randuri buruiana ca daca ai pune pepeni/castraveti aia se intind peste tot ,urca si pe vie si se intind pe tot pamantul si nu mai poti prasi.
Un preot de prin Alba parca mi-a cumparat seminte de ardei capia ca sa puna in livada rasaduri si probabil sa si vanda ardei ( cel mai probabil iti trebuie atestat de producator daca vinzi ardeii la oras http://www.avocatnet.ro/content/art...-putea-primi-amenda-de-maximum-22500-lei.html ) si cu ocazia asta isi mai amortizeaza din cheltuielile cu intretinerea livezii sau poate ca isi face pasta de ardei pentru consumul propriu . Vei avea multa bataie de cap daca vrei sa vinzi vreo 2 lazi de ardei asa ca mai bine ii folosesti pentru consumul propriu.
Cheltuiala foate mare va fi cel mai probabil la cumpararea spalierilor din ciment si intinsul sarmelor la ei dar daca abia pui via din butasi o sa scapi de grija lor pentru cativa anisori ca este inutil sa pui spalieri cand via este mica.
Daca alegi calea vinului si nu a strugurilor de masa sa stii ca o sa te astepte cheltuieli mari ca sa nu zic imense la cumpararea utilajelor tehnice de productie a vinului.
De marketing in ale vinului nu stiu , probabil trebuie sa te interesezi unde ar putea fi piata de desfacere cel mai aproape si ce concurenta ai, si abia in functie de asta iti faci niste strategii ca teorie gasim multa dar nu toata se poate aplica in diferite zone demografice.
Sunt doar niste pareri personale,nu am vie dar am ajutat la vie la tara la rude cativa ani la rand ,tu trebuie sa te documentezi foarte mult ,sa nu crezi ca daca ai citit 2 articole le stii pe toate in domeniu.
Si urmareste mai mult canalul tv AGRO TV acolo sigur o sa gasesti emisiuni sau sfaturi profesionale si de cultura vitei-de-vie.
Si nu te baza pe ajutor de la stat la timp (fonduri) , mai sunt inca fermieri care nu au primit nici macar banii pe 2014 pentru ca asta-i romania condusa de niste hoti si retarzi mental.
In final : Este profitabila cultura vitei-de-vie pentru struguri de masa sau pentru vin ? Habar nu am.
Inca de la inceput de drum poti sa alegi una din 2 cai, fie produci struguri de masa fie pentru vin, in functie de asta iti alegi soiurile de butasi pe care o sa ii cumperi.
Si foarte important este sa stii fiecare soi de vie cum se comporta la clima, daca este sensibil la boli si daunatori adica ce avantaje si dezavantaje sunt ,de asta nu recomand a se lua butasi de la tata Ileana sau de la piete pentru ca nu se garanteaza ca este soiul respectiv 100%.
Una din statiile de cercetare a vitei de vie si vinului este parca la Targu Bujor. Ei vand butasi garantati de o anumita specie si cel mai probabil asigura si cunostinte si sfaturi in legatura cu soiul respectiv. Niste cunostinte macar sumare despre soiul ales trebuie sa ai daca vrei sa ajungi cineva , sa stii daca soiul este sensibil sau nu si sa nu faci cum fac cei de la tara unde isi cumpara vreo 50 de butasi si pe urma ei cu sapa si Dumnezeu cu mila .
Daca vrei sa ajungi departe peste ani si sa vinzi un vin bun recomandarea mea personala este sa nu amesteci mai multe soiuri pe plantatie . Asa vei fi sigur ca nu se strica specia prin polenizare sau altceva si vei avea un vin pur de feteasca sau altceva 100%. De asta recomand sa ai de-a face cu o statiune viticola atunci cand iti cumperi butasii daca vrei sa faci o treaba buna si profesionala ca sa ajungi undeva sus.
Au aparut si soiuri hibride de vie, tu vei avea o decizie grea si importanta de facut ,ce soi vei alege, pentru ca unele pot avea productie mai mare dar pot fi sensibile la boli si o sa cheltui mult pe tratamente, altele pot fi foarte productive si rezistente la boli (soiurile hibrid create in laborator) dar e posibil ca la astea strugurii sa nu fie chiar foarte gustosi daca vrei sa vinzi pentru masa.
Pe de alta parte, soiurile autohtone (romanesti 100%) sunt destul de recomandate si foarte populare dar concurenta ar putea fi mai mare in zona respectiva daca si altii au/vand aceleasi soiuri.
Parere personala : daca mi s-ar pune teren la dispozitie si as fi intrebat ce aleg calea strugurilor de masa sau pentru vin, as alege strugurii de masa deoarece cheltuielile uriase pentru hala de productie si utilaje pentru facut vinul (din inox) + imbuteliere, nu se pot obtine decat prin fonduri sau imprumuturi la banca imense iar pana sa ajungi sa vinzi prima sticla de feteasca cu sa zicem 15,99 lei e cale lunga. S-ar putea sa fie profitabil daca iti faci reclama destula dar pana la Dumnezeu te mananca sfintii adica pana sa vinzi prima sticla de vin o sa te sufoce cheltuielile de ridicare a fabricii. Strugurii de masa pot fi o afacere temporara pana strangi niste bani ca sa te profilezi pe vin. Mai tarziu butucii de struguri se pot smulge cu tractorul si planta altii de soi pentru vin doar ca vei avea o perioada moarta de vreo 3-4 ani pana intra pe rod. Eventual plantezi altceva printre randuri cum ar fi ardei, vinete, fasole care nu se intinde, etc.
Probabil mai profitabil este cultura de fructe de padure sau de catina dar pentru astea vei avea de cautat procesatori care sa plateasca decent materia ta prima ( exemplu : o fabrica de dulceata) , dar daca reusesti sa vinzi ceva si la export cum fac cativa romani atunci chiar te scoti bine. Exportul de fructe de padure proaspete este profitabil.
Cred ca mai profitabil ar fi sa iti faci propria fabrica de dulceata de fructe de padure decat sa le produci si sa umbli din poarta in poarta care fabrica plateste mai bine ,asa cu fabrica ta ,producatorii iti vin la poarta daca platesti decent pe fructe dar cand faci o astfel de fabrica trebuie sa fii bazat ca sunt macar vreo 2-3 producatori in zona geografica apropiata care isi vor vinde materia prima. Probabil ca or sa vina oricum ca la noi in romania nu sunt fabrici destule de procesare dar sunt multi romani cu vreo 2-5 hectare care ar pune mure sau catina daca stiu ca au cui sa o vanda.
Si asta e valabil si pentru fabricarea uleiului esential din flori cum ar fi lavanda (lavanda nu este pretentioasa si rezista si la daunatori din cauza parfumului, rezista la seceta si la geruri mari) sau ambalarea ceaiurilor medicinale ,deoarce la fel, utilajele de procesare costa destul si nu sunt destule fabricute de procesare...
 
Ultima editare:
Sus